Pelaajille

Lentopallon peli-ideana on saada pallo vastustajan kenttään ja toisaalta pitää omalla puolella pallo ”elossa”. Pisteitä voi hankkia pallon kenttään lyömisen lisäksi myös lyömällä pallo torjunnan käsistä yli rajojen, vastustajan kosketusvirheellä tai jos pallo kimpoaa vastustajan käsistä tolppaan tms. Pisteen saa myös, jos vastustaja tekee verkkovirheen tai ylittää keskirajan sääntöjen vastaisesti tai tavoittelee palloa väärältä puolelta verkkoa. Nykysäännöissä verkkokosketus tai keskirajan ylitys ei aina ole virhe.

Joukkueella on käytettävissään kolme kosketusta pallon tultua omalle puolelle. Kaikkia kosketuksia ei ole pakko käyttää. Torjuntaa ei lasketa kosketukseksi, eli pallon osuessa oman joukkueen torjuntaan, on vielä käytettävissä kolme kosketusta. Pelaaja saa oman torjuntakosketuksen jälkeen pelata palloa vielä uudelleen.

Erän voittaa joukkue, joka ensimmäiseksi saavuttaa 25 pistettä. Vastustajaan täytyy kuitenkin olla kahden pisteen ero, eli erä ei voi päättyä 25-24. Erä jatkuu niin pitkään, että kahden pisteen ero saadaan. Huom: Sääolosuhteiden yms. syiden vuoksi Järjestäjä voi joutua muuttamaan ottelun/erän pituutta.

Kenttä jaetaan etu- ja takakenttään viivalla, jonka etäisyys keskirajasta on kolme metriä. Viivan etupuolelta saavat hyökätä vain etukenttäpelaajat. Takapelaaja voi hyökätä etukentältä silloin, jos pallo ei kosketushetkellä ole verkkolinjan yläpuolella. Naisten verkon korkeus on 224cm ja miesten 243cm.

Kentällä on kuusi pelaajaa. Pelaajat syöttävät vuorollaan ollessaan 1-paikalla. Pelaajien järjestyksen tulee säilyä samana koko erän ajan. Pelaajat kiertävät kenttää myötäpäivään. Aloituksen voi syöttää takarajan takaa mistä tahansa. Sama syöttäjä jatkaa syöttövuoroaan niin kauan, kun oma joukkue voittaa pallon. Vastustajan voittaessa pallon syöttövuoro vaihtuu heille. Kun oma joukkue voittaa jälleen pallon, kenttä kiertää ja kakkospaikalla ollut pelaaja tulee syöttämään.